Investice.cz

Podílové fondy v září investorům dále zvýšily zisky

Podílové fondy v září dále zvýšily své letošní zisky. Akciové fondy od začátku roku do konce měsíce vynesly 13,9 procenta, dluhopisové fondy 3,9 procenta a smíšené fondy 8,3 procenta. Vyplývá to z Partners indexu podílových fondů, který má ČTK k dispozici. Fondy byly převážně ve výrazném plusu i za rok 2023.

Výrobce čipů Nvidia stál v čele růstu akcií

Americké akcie v úterý uzavřely na vyšší úrovni, protože investoři uvítali oživení v oblasti technologií a pokles prudce rostoucích cen ropy, čímž se opět soustředili na úrokové sazby a stav americké ekonomiky. Nasdaq Composite vzrostl přibližně o 1,5 %, S&P 500 posílil přibližně o 1 % a průmyslový index Dow Jones vzrostl zhruba o 0,3 %.

Čína záměrně dodává mnoho lithia, aby se zbavila rivalů

Čína dodává na světový trh záměrně příliš mnoho lithia, aby způsobila propad ceny tohoto kovu, a zbavila se tak svých rivalů. Na brífinku v Portugalsku to prohlásil činitel americké vlády Jose Fernandez. Cena lithia, které se využívá například při výrobě baterií pro elektromobily, se za poslední rok snížila o více než 80 procent.

Nezaměstnanost v září mírně překvapila trh

Podíl nezaměstnaných v České republice v září mírně stoupl na 3,9 %. Od konce srpna, kdy míra nezaměstnanosti činila 3,8 %, byl růst evidovaných uchazečů o něco rychlejší, než očekávala naše i tržní prognóza. Přesto zůstává nezaměstnanost v tuzemské ekonomice nízká a neohrožuje hospodářský růst.

Online obchody hlásí skokový růst tržeb

Růst reálných mezd má pozitivní vliv na tržby obchodníků. Zákazníci výrazně častěji nakupují na internetu, kde mohou snadno porovnávat ceny. Online obchody v České republice navíc mohou těžit z robustní infrastruktury, která umožňuje levné a rychlé dodání zboží.

Reklama

Čínská automobilka Chery uvažuje o nabídce akcií v Hongkongu

Čínská společnost Chery Holdings uvažuje o primární veřejné nabídce (IPO) akcií své automobilové divize v Hongkongu. Nabídka by mohla divizi Chery Automobile ohodnotit asi na 50 miliard jüanů (více než 164 miliard Kč). Uvedla to dnes agentura Bloomberg, která se odvolává na informované zdroje.

Miroslav Singer: Snižovali jsme sazby v době, kdy Grosse podrželi komouši

V tomto díle Štěpán Křeček diskutoval s Miroslavem Singerem o nastavení základních úrokových sazeb a tlacích politiků na centrální banky. Debata se zaměřila na konflikty českých politiků s vedením České národní banky, a také na aktuální situaci kolem snižování úrokových sazeb v Česku. V závěru se diskuse zaměřila na kondici soukromého a státního sektoru, včetně významu státního sektoru, jeho financování a přínosu pro ekonomiku.

Vyplatí se ještě byty v Praze?

Nemovitosti v Praze jsou extrémně nedostupné a to mnohými způsoby pokřivuje českou ekonomiku. Mnozí lidé pracují polovinu času jen na to, aby měli střechu nad hlavou a vodu z kohoutku. V tomto ohledu jsme v Evropě extrémem. Hlavní prioritou tohoto videa je ovšem pohled na pražské byty z pohledu investora. Ceny bytů jsou extrémně vyšponované, růst jejich cen za poslední dekádu byl srovnatelný s americkým akciovým indexem S&P 500. Vyplatí se byty nakupovat i na těchto cenách? Ve videu se dozvíte, jak moc musí ceny nemovitostí růst v budoucnu, aby se koupě bytu v Praze investičně vyplatila. Také je potřeba si uvědomit, že pražské byty již nejsou tak bezpečná investice, jak je všeobecně přijato.

V průmyslu se blýská na lepší časy, ale jen pomalu

Průmyslová výroba v České republice v srpnu konečně zaznamenala zlepšení, když v reálném vyjádření meziročně vzrostla o 1,5 % (+1,8 % m/m). Takto vysoký růst překonal i naši prognózu, která byla přitom v rámci analytické obce nejblíže.

Zahraniční obchod se vrátil do plusu

Bilance zahraničního obchodu se v červenci poprvé v tomto roce překlopila do červených čísel, ale byl to pouze krátkodobý výkyv. V srpnu se vrátila do přebytku, když vývoz překonal dovoz o 14,3 mld. Kč. To je pro nás překvapivě pozitivní výsledek, když jsme počítali s mírným prohloubením schodku (-6,6 mld. Kč).

Týden ve znamení české ekonomiky

Tento týden nás čeká mnoho zajímavých dat z české ekonomiky, již dnes se dozvíme více ohledně vývoje situace v průmyslu a zahraničním obchodě za měsíc srpen. Zítra bude následovat nezaměstnanost a maloobchod, ve čtvrtek spotřebitelská inflace.

Hormuzský průliv a jeho role v cenách ropy

Uzavření Hormuzského průlivu by mohlo způsobit nárůst cen ropy až na 200 dolarů a mít vážné dopady na světový trh. Konflikt na Blízkém východě se stal ústředním tématem po eskalaci minulé úterý, kdy Írán v reakci na izraelskou invazi do Libanonu provedl raketový útok na Tel Aviv.

Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama