Akcie technologických společností ve středu utrpěly ztrátu

Akcie se propadly, když investoři zpracovávali smíšené čtvrtletní výsledky mateřské společnosti Google Alphabet a Tesla, která jako první z „velké sedmičky“  reportovala. Cena akcií výrobce elektromobilů Tesla se propadla o více než 12 %, zatímco akcie Alphabet klesly o více než 5 %.

Akcie technologických společností ve středu utrpěly ztrátu
Timur Barotov
Timur Barotov

Akcie technologických společností ve středu utrpěly ztrátu poté, co nevýrazné výsledky společností Alphabet a Tesla vyvolaly obavy, že síla velkých technologických společností, která je motorem růstu, slábne. Referenční index S&P 500 se poprvé za více než rok propadl o více než 2 %, zatímco index Dow Jones Industrial Average klesl o 1,2 %. Technologický index Nasdaq Composite vedl ztráty, když se propadl o přibližně 3,6 % a zaznamenal tak nejhorší den od října 2022.

Akcie se propadly, když investoři zpracovávali smíšené čtvrtletní výsledky mateřské společnosti Google Alphabet a Tesla, která jako první z „velké sedmičky“  reportovala. Cena akcií výrobce elektromobilů Tesla se propadla o více než 12 %, zatímco akcie Alphabet klesly o více než 5 %. V souhrnu ztratily ve středu technologické akcie „Magnificent 7“ tržní kapitalizaci v hodnotě více než 750 miliard USD, což je pro tuto skupinu nejhorší den v historii. Ve středu se propadly také akcie čipů, když akcie společnosti Nvidia klesly o téměř 7 %, zatímco Broadcom a Arm se propadly každá o přibližně 8 %. Z ekonomických zpráv ve středu čerstvé údaje agentury S&P Global ukázaly, že podnikatelská aktivita v USA rostla nejrychlejším tempem za více než dva roky. Dále bude zveřejněn čtvrteční tisk HDP za druhé čtvrtletí a v pátek klíčová zpráva o červnové inflaci PCE, kterou upřednostňuje Federální rezervní systém.

Reklama

Podle nejnovějšího souhrnného indexu PMI společnosti S&P Global v USA rostla podnikatelská aktivita v červenci nejrychleji za posledních 27 měsíců. Kompozitní index PMI, který zachycuje aktivitu v sektoru služeb i ve zpracovatelském průmyslu, dosáhl v červenci hodnoty 55 bodů, zatímco v červnu činil 54,8 bodu. Ekonomové očekávali, že se index sníží na 54,2 bodu. Zisk byl zaznamenán ve službách, kde index vzrostl na hodnotu 56, což je nejvyšší hodnota za posledních 28 měsíců. Aktivita ve zpracovatelském sektoru se mezitím snížila a dosáhla hodnoty 49,5, což je nejnižší hodnota za posledních sedm měsíců. Důležité je, že překvapivý růst aktivity přišel současně s nižším růstem cen. Průměrné ceny účtované za zboží a služby rostly nejpomaleji od ledna a druhým nejpomalejším tempem od října 2020, uvádí zpráva společnosti S&P Global. „Bleskové údaje PMI signalizují „zlatý scénář“ na začátku třetího čtvrtletí, kdy ekonomika roste solidním tempem, zatímco inflace se zmírňuje,“ uvedl ve zprávě Chris Williamson, hlavní podnikový ekonom společnosti S&P Global Market Intelligence.

Investiční upozornění

Analýzy slouží pouze pro informační účely a jsou poskytovány v rámci informační podpory klientům Společnosti, nejde o investiční poradenství či poradenskou službu, neboť tyto činnosti Společnost nenabízí a neprovádí. Analýzy slouží pouze pro informační účely a nepředstavují žádnou nabídku či výzvu uzavřít smlouvu týkající se investičního nástroje nebo investiční služby. Analýzy v žádném případě nepředstavují formu jakéhokoliv individualizovaného doporučení zákazníkovi, neberou v úvahu situaci a osobní poměry jednotlivých zákazníků, jejich finanční situaci, znalosti, zkušenosti, cíle nebo potřeby a jejich záměrem není doporučit konkrétní investiční nástroje nebo strategie konkrétním zákazníkům. Investiční nástroje zmíněné v analýzách nemusí být vhodné pro každého investora. Analýzy, včetně informací a názorů v nich obsažených, nelze mechanicky použít k nákupu, prodeji či jiné dispozici s investičními nástroji.

Více o akcie burza usa nasdaq dow jones S&P500

Timur Barotov
Timur Barotov
analytik BHS

Pracuje na pozici analytika u obchodníka s cennými papíry BH Securities a.s., kde odpovídá za tvorbu prognóz a analýzu prostředí na kapitálových trzích s převážným zaměřením na americké trhy. Vystudoval magisterský obor financí na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy a věnuje se investování již od počátku svých studií. Mezi jeho profesní zkušenosti se řadí i poradenství v oblasti fúzí a akvizic a projektová analytika týkající se valuací společností.

Další články autora
Reklama

Vědomosti dne

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Co je inflace a jak se projeví v investování?

Již druhá polovina roku 2021 přinášela první predikce možného turbulentního růstu cen v následujícím obdobím. V České republice v té době také začala pomalu stoupat míra meziroční inflace. Ze standardních z posledních let 2-3 % se inflace ke konci roku vyšplhala na 6,6 % a další růst na sebe nenechal dlouho čekat.

Reklama
Reklama