Investice.cz

Americké akcie v úterý uzavřely na nižší úrovni

Investoři reagovali na neuspokojivé výsledky společnosti ASML Holdings v kombinaci s možným vládním nařízením USA na omezení exportu čipů do zemí blízkého východu. Akcie výrobců čipů tak v reakci výrazně klesly a stáhly spolu se zdravotními pojišťovnami a energetickým sektorem celý trh níže.

Objem hypoték v září klesl, úrokové sazby se mírně snížily

V září došlo na českém hypotečním trhu k poklesu objemu poskytnutých hypoték na 24,2 miliardy korun, což je o 8,1 miliardy méně než v mimořádně silném srpnu. Tento propad je spojen s návratem trhu k běžnému vývoji po srpnovém růstu, který byl způsoben změnami v pravidlech předčasného splácení hypoték.

Boeing potřebuje až 35 miliard USD

Americký výrobce letadel Boeing potřebuje až 35 miliard dolarů (810 miliard Kč). Firma se potýká s výrobními problémy, které v poslední době zhoršuje stávka zaměstnanců ve Spojených státech. Kromě toho se jí blíží splatnost některých dluhopisů.

Ceny ropy ztrácejí přes pět procent

Ceny ropy se dnes výrazně snižují a dostaly se na nejnižší úrovně zhruba za dva týdny. Vliv mají zhoršující se vyhlídky pro poptávku a také fakt, že se zmírnily obavy z výpadků v dodávkách suroviny na trh. Severomořská ropa Brent kolem poledne vykazovala pokles o 5,1 procenta a pohybovala se blízko 73,50 dolaru za barel.

Reklama

Americké akcie v pondělí vzrostly na nová rekordní maxima

Společnost Nvidia vedla risk-on rally na trhu, která pronikla do většiny sektorů a dokonce i do kryptoměn. Index S&P 500 se posunul o 0,8 % a zamířil k novému rekordu poté, co v pátek poprvé skončil nad úrovní 5 800 bodů. Technologický Nasdaq Composite poskočil o 0,9 %. Průmyslový index Dow Jones vzrostl o 0,5%.

Miroslav Singer: Snižovali jsme sazby v době, kdy Grosse podrželi komouši

V tomto díle Štěpán Křeček diskutoval s Miroslavem Singerem o nastavení základních úrokových sazeb a tlacích politiků na centrální banky. Debata se zaměřila na konflikty českých politiků s vedením České národní banky, a také na aktuální situaci kolem snižování úrokových sazeb v Česku. V závěru se diskuse zaměřila na kondici soukromého a státního sektoru, včetně významu státního sektoru, jeho financování a přínosu pro ekonomiku.

Čínská vláda podporuje trh. Je čas investovat do čínských akcií?

Čína nově zavádí největší opatření na podporu ekonomiky od dob covidu! Monetární a fiskální stimuly společně s dalšími opatřeními měly v posledních seancích masivní dopad na finanční trhy. Akcie i komodity prudce vzrostly v očekávání pozitivních dopadů posledních kroků čínské vlády. Nepřichází však podpora příliš pozdě? Podaří se dosáhnout 5% růstového cíle čínské vlády?

Koruna zůstává oslabená, ale trh je klidnější

Minulý týden již koruna dále neoslabovala a po většinu týdne se pohybovala v rozmezí 25,30-25,35 EUR/CZK. Ačkoli geopolitická situace zůstává napjatá a konflikt na Blízkém východě se zdá být ještě daleko před koncem, absence výraznějších událostí na válečném poli pomohla uklidnit i situaci na devizových trzích.

Akcie uzavřely další týden na rekordních hodnotách

Investoři reagovali pozitivně na čtvrtletní výsledky hospodaření velkých amerických bank a nadále se vede debata o tom, co udělá se sazbami Fed na svém listopadovém zasedání. Za celý týden vzrostly indexy Nasdaq, S&P 500 a Dow Jones o více než 1 %, přičemž Dow i S&P 500 v pátek uzavřely na historických maximech.

Přehledně: Jak správně vybrat zimní pneumatiky a na co si dát pozor

S příchodem chladného počasí nastává každoroční období přezutí pneumatik. Zimní pneumatiky nejsou jen otázkou dodržování zákona, ale především bezpečnosti. V České republice jsou od 1. listopadu povinné v případě, že se na silnici nachází sníh, led nebo námraza, případně pokud lze takové podmínky předpokládat.

Reklama

Vědomosti dne

Jak obchodovat s akciemi

Svět velkých financí a tradingu na burzách je nyní otevřenější, než kdy dřív. Investiční strategie, které byly dříve výsadou malé skupiny finančníků, jsou dnes přístupné každému, kdo si zřídí účet u brokera, kterých je celá řada. Než se ale investor vrhne do světa obchodování akcií, měl by znát základní termíny a principy.

Proč cena zlata stále roste?

Zlato je cenný kov, který provází lidstvo po tisíciletí. Vždy bylo symbolem bohatství a napříč věky vždy dokázalo udržet svou hodnotu. A právě v tom spočívá jeho přitažlivost pro investory. Je to aktivum, které dlouhodobě obstálo přes všechny krize a ekonomické turbulence. Proč je zlato dobrá investice a proč jeho cena dlouhodobě roste?

Jak začít investovat

Investování je jedním ze způsobů, jak se účinně bránit proti inflaci a ochránit své peníze. Základem však je, poznat nejprve své možnosti, preference a stanovit si realistická očekávání. Váš investiční plán by měl počítat se třemi základy investování - výnosem, rizikem a likviditou.

Reklama
Reklama